Dalarnas byggare förklarar vilka tillstånd du måste ha vid Nybyggnation

När du ska bygga nytt eller utföra en husrenovering i Dalarna bör du anlita oss på Dalarnas Byggare som kan bistå dig hela vägen. Om du ska ansöka om bygglov för en nybyggnation kan du läsa mer om hur du går tillväga här.

Planerar du att bygga ett nytt hus eller vill du komplettera med ytterligare byggnader på din tomt så finns det en del saker som du behöver planera och utföra innan du kan påbörja en nybyggnation. De allra flesta nybyggnationer kräver bygglov men det finns undantag om du ska bygga en komplementbyggnad som är bygglovsbefriad. Vi hos Dalarnas Byggare är specialister på nybyggnation och husrenovering i Dalarna och kan bistå dig genom hela projektet. Om du vill få mer information om hur vi kan hjälpa dig med din nybyggnation kan du kontakta oss för att boka ett möte.

 

Detta behöver du tänka på inför en nybyggnation

När du ska bygga nytt behöver du hjälp med att ta fram planritningar, husritningar och detaljritningar för din nybyggnation. Dessa kommer du sedan behöva använda för att kunna ansöka om bygglov, i de fall detta krävs, men också så att hantverkarna har ett underlag för din nybyggnation. Det bästa är att anlita ett byggföretag som exempelvis Dalarnas Byggare för din totalentreprenad. Då kan du få hjälp med allt från projektering till utförandet.

 

Nybyggnation som normalt inte kräver bygglov

På en tomt där du har ett bostadshus, en enplans eller tvåplans villa, får du uppföra komplementbyggnader utan bygglov om de uppfyller nedanstående villkor.

 

  • Du kan bygga en friggebod på maximalt 15 kvadratmeter
  • Du har rätt att bygga ett Attefallshus på maximalt 30 kvadratmeter för boende eller ett garage på maximalt 25 kvadratmeter, samma regler som för Attefallshus som inte används som boende.
  • Du kan göra en tillbyggnad till ditt befintliga bostadshus på maximalt 15 kvadratmeter, ett så kallat Attefallstillbyggnad.

 

För samtliga byggnader, förutom friggebod, krävs att du lämnar in en anmälan och får ett startbesked av byggnadsnämnden i din kommun. Du har rätt att ha en friggebod och ett Attefallshus på din tomt.

 

Så här ansöker du om bygglov vid nybyggnation

När du ska bygga nytt bör du först kontakta byggnadsnämnden i din kommun för att kontrollera om det krävs bygglov. Om du ska ansöka om bygglov behöver du sedan hjälp med att ta fram ritningar och andra handlingar som sedan ska bifogas din ansökan om bygglov. Ansökan om bygglov skickas till din kommuns byggnadsnämnd. Innan du kan påbörja din nybyggnation behöver du vänta tills du fått ditt bygglov beviljat.

 

Anlita oss för din byggnation eller husrenovering i Dalarna

Vi hos Dalarnas Byggare kan bistå dig genom hela processen då du ska bygga nytt eller utföra en husrenovering i Dalarna. Dalarnas Byggare har skickliga och yrkesutbildade hantverkare som utför tjänster i Falun med omnejd. Kontakta oss för att boka ett kostnadsfritt möte så vi kan diskutera ditt projekt och bistå med konsultation. 

Boka ett kostnadsfritt hembesök med en av våra snickare!

Om du vill få hjälp med en totalrenovering eller husrenovering i Dalarna är du alltid välkommen att kontakta oss! Fyll i nedan formulär för att boka ett kostnadsfritt hembesök och offertlämning.